Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (regel 2404 van /home/e14007el/public_html/includes/menu.inc).

Wat doen we?

 

Elmer organiseert buurtdiensten in de kinderopvang, waarbij we ons aanbod aanpassen aan de vraag van de ouders. Dit houdt in dat we urgentie-, deeltijdse, voltijdse, occasionele en kortdurende opvang aanbieden, telkens afhankelijk van de reden van opvang.

We richten ons naar ouders die opleiding volgen, werken, plots werk gevonden hebben, solliciteren of omwille van medische of sociale situaties nood hebben aan kinderopvang. Als buurtgerichte kinderopvang richten we ons voornamelijk op gezinnen uit de buurt.

Elmer heeft bijzondere aandacht voor kinderen met een specifieke zorgbehoefte en voor crisisvragen.

Jonge kleuters kunnen tot 3,5 jaar naar Elmer komen.

Elmer is een Nederlandstalige kinderopvang en bereidt de kinderen voor op de Nederlandstalige kleuterschool. Het is belangrijk dat dit een bewuste keuze is. Bij de inschrijving wordt daarom gezocht naar een link van het gezin met het Nederlands : één van de ouders spreekt (beperkt) Nederlands, een ouder volgt opleiding in een Nederlandstalig opleidingstraject, het kind zelf is ingeschreven in een Nederlandstalige school, andere kinderen in  het gezin gaan naar een Nederlandstalige school.

Elmer heeft 4 vestigingen in de 19de eeuwse gordel van Brussel.

Een opvangvraag?

Ouders kunnen hun opvangvraag stellen via www.kinderopvanginbrussel.be (vanaf 1/02/2015). Ze kunnen ook langskomen of telefonisch contact opnemen tijdens de permanentie-uren op dinsdag van 9u tot 12u en hun opvangvraag laten registreren.
De vestigingsverantwoordelijke onderzoekt 7 maand voor de eerste opvangdag de opvangvraag. Indien het gezin behoort tot één van de bovenbeschreven groepen en indien de verantwoordelijke een aanbod kan doen, worden de ouders uitgenodigd voor een inschrijving.

Prijs

De berekening van het tarief gebeurt op basis van het inkomen van beide ouders. Het tarief wordt berekend via www.mijn.kindengezin.be

Voeding

Om een grote diversiteit aan gezinnen te blijven aanspreken en vanuit onze bekommernis om het milieu bieden we de kinderen overwegend vegetarische voeding aan, aangevuld met vis en ei. De voeding is gevarieerd en evenwichtig samengesteld volgens de aanbevelingen van Kind & Gezin rond vegetarische voeding voor jonge kinderen (zie website Kind & Gezin). Waar mogelijk wordt voor biologische voeding gekozen.
In de ochtend is er soep, 's middags een warme maaltijd en na de middag vers fruit en boterhammetjes.
De voeding wordt ter plaatse bereid volgens de hygiënevoorschriften van het F.A.V.V.. Voor kinderen met een allergie of een dieet (op doktersvoorschrift) wordt op individuele basis bekeken wat we kunnen aanbieden.
Ouders kunnen in bepaalde omstandigheden ook zelf voeding meebrengen.
Elmer ondersteunt actief het geven van borstvoeding.

 

De manier van werken met de kinderen…

Elmer vindt het belangrijk dat de kinderen zich goed voelen in de opvang. Dit is immers de basis om open te staan voor nieuwe dingen en de wereld te leren kennen. Vanaf de start wordt uitdrukkelijk aandacht besteed aan het wennen. Kinderen komen voor de opvang start, in de mate van het mogelijke (meestal ongeveer 3 dagen), wennen met de ouder. Gewoontes van thuis worden bevraagd, zodat het kind zo goed mogelijk kan opgevangen worden. Om het gevoel van veiligheid voor het kind te bevorderen werken we met een vaste dagstructuur met steeds terugkerende rituelen. Binnen deze structuur krijgen de kinderen de kans hun eigen ritme zoveel mogelijk te volgen. Verder wordt er gestreefd naar een gelijkvormige aanpak door de begeleiders. Het werken met aandachtskinderen is hier onderdeel van.
Wanneer een kind zich veilig voelt,  staat het open voor nieuwe zaken. Elmer stimuleert de ontwikkeling van de kinderen door hen nieuwe ervaringen te laten opdoen. Regelmatig worden thematische projecten uitgewerkt. De activiteiten binnen deze projecten situeren zich op de verschillende domeinen die bij jonge kinderen sterk in ontwikkeling zijn: de 5 zintuigen, de grove en fijne motoriek, de taal, de sociale ontwikkeling. Steeds wordt gezocht naar een zo breed mogelijke waaier aan uitdagende, leuke materialen en activiteiten.
Op deze manier worden de kinderen aangespoord om hun ervaringswereld uit te breiden. Dit helpt hen om de overgang naar de kleuterklas beter te maken. Via verhaaltjes en liedjes wordt de kennis van het Nederlands verder ondersteund. Het observatiesysteem helpt het aanbod op maat van elk kind te garanderen.

   

De manier van werken met de ouders…

Voor Elmer is de communicatie met de ouders van cruciaal belang. De ouders zijn immers de eerste en belangrijkste opvoeder van het kind. Samenwerking tussen Elmer en de ouders is nodig om het kind de beste zorgen te geven. Daarom vragen we hun aandacht voor de breng- en haalcontacten, waar we zoveel mogelijk informatie over het kind kunnen uitwisselen. Verder worden regelmatig groepsactiviteiten georganiseerd. Op die manier leren de ouders de werking en de begeleidsters van Elmer beter kennen. Ze kunnen er ook kennismaken met andere ouders en elkaars zorgen in de opvoeding delen. Elmer vindt het belangrijk dat de ouders betrokken zijn in de werking. We zullen hun dan ook regelmatig vragen om aan activiteiten deel te nemen of om zelf een activiteit te organiseren.

Huishoudelijk reglement voor de ouders

Fout | Elmer vzw

Fout

Er is onverwacht een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Foutmelding

  • Warning: syslog() has been disabled for security reasons in syslog_watchdog() (regel 118 van /home/e14007el/public_html/modules/syslog/syslog.module).
  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/e14007el/public_html/includes/common.inc:2754) in drupal_send_headers() (regel 1232 van /home/e14007el/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Error: Class 'KalturaConfiguration' not found in KalturaHelpers::getServiceConfiguration() (regel 152 van /home/e14007el/public_html/sites/all/modules/kaltura/kaltura_client/kaltura_helpers.php).